Pączki
Składniki: 430 g mąki, 30 g drożdży, pół szkl. mleka, 2 jajka, 4 żółtka, 40 g cukru, 100 g masła, kieliszek wódki, ulubiony dżem – ja użyłam dżemu jagodowego, żurawinowego i od Radix-Bis; lukier 1 kg smalcu lub 1 l. oleju.
Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru, ciepłym mlekiem i 5 łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 20 min.
Masło roztop. Jajka i żółtka utrzyj na parze z cukrem. Na stolnicę wysyp mąkę i zrób wgłębienie, wlej do środka rozczyn i ubite jajka. Zagnieć ciasto, a potem starannie wyrób z rozpuszczonym masłem i wódką. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, formuj wałeczki o średnicy 5 cm i pokrój w plastry o grubości 20 cm. Na środek spłaszczonych plastrów wkładaj małe porcje dżemu i zlepiaj brzegi tak, by powstały kuli. Układaj je w ostępach na tacy posypanej mąką , przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. W garnku rozgrzej smalec i do gorącego wkładaj spodem do góry. Smaż z obu stron na złotobrązowy kolor, odsącz na ręczniku papierowym. Ostudzone pączki polej lukrem.
Więcej zdjęć pączków w komentarzu 🙂