Fasolowe curry
Składniki: 3 łyżeczki oleju, 2 łyżeczki przyprawy curry, po szczypcie cynamonu, gałki muszkatołowej, kurkumy i imbiru, 2 małe cebule pokrojone w kostkę, 1 ząbek czosnku białego i 1 ząbek czarnego czosnku, 1 cukinia pokrojona w kostkę, kawałek bulwy selera pokrojonego w kostkę, po ok. 120 g ugotowanej białej i czerwonej fasoli, 200 ml mleka kokosowego lub wegańskiego kremu kokosowego, 2 szklanki wody lub bulionu, sól, pieprz.
W garnku podgrzej olej i wsyp przyprawy. Dodaj cebulę i czosnki i chwilę smaż. Dodaj warzywa, wlej wodę i gotuj, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaj fasolkę i kokosowy krem(lub mleczko kokosowe). Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zamiast selera można dodać ziemniaka.
Porcje: 2; kcal 443; tłuszcz 22 g.
Fasolowe curry
