Toskańska zupa fasolowa z chlebem
Składniki: ciabatta, 3 łyżki oliwy, 3 posiekane cebulki, 3 posiekane ząbki czosnku, 2 puszki pomidorów, 1 puszka białej fasolki (lub jeśli masz fasolki flageolet), 2 i pół szkl., bulionu, sól morska od Radix-Bis, pieprz ziołowy od Radix-Bis, duża szczypta suszonych pomidorów od Radix-Bis, oregano.
W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek i cebulę. Smażymy przez chwilę i dodajemy pomidory, fasolkę, wlewamy bulion. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 3 min.
Bułkę kroimy w kostkę i pieczemy przez 10 min w temp. 150 stopni.
Do zupy dodajemy ciabattę, mieszamy. Zupę doprawiamy do smaku, podajemy z listkami oregano.
Toskańska zupa fasolowa z chlebem
