Kokosowa zupa z pora z czarnym czosnkiem
Składniki: 1 por pokrojony w plasterki, kawałek selera (ok. 1/4 małego) pokrojonego w kostkę, sok i skórka z 1 limonki, sól, pieprz, 1 kubek wody lub bulionu warzywnego, pół szklanki mleka kokosowego od Radix-Bis, szczypta czarnego czosnku w proszku od Czarny Czosnek BIO, oliwa z oliwek.
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż pora z selerem. Wlej wodę lub bulion, posyp solą i pieprzem i gotuj do miękkości warzyw. Odstaw na chwilę. Zupę zblenduj. Nie musi być zblendowana na gładki krem – powinny zostać kawałeczki warzyw. Do zupy wlej mleko kokosowej skórkę i sok z limonki. Wymieszaj i podgrzej. Gotową podawaj posypaną czarnym czosnkiem w proszku.
Zupę można podawać na ciepło i zimno.
Seler można wymienić na ziemniaka.
Cała zupa to ok. 290 kcal, 20 g tłuszczu.
Kokosowa zupa z pora z czarnym czosnkiem
