Imbirowy placek śliwkowy
Składniki: 0,5 kg śliwek węgierek, 175 g cukru trzcinowego od Radix-Bis +2 łyżki do posypania formy, 175 g masła, 140 g płynnego miodu, 2 jajka, 200 ml mleka, 300 g maki, pół łyżeczki sody oczyszczonej, łyżka mielonego imbiru, łyżeczka mielonego cynamonu, garść grubo posiekanych orzechów laskowych.
Formę 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy 2 łyżkami cukru. Śliwki przekrajmy na pół, usuwamy pestki i przeciętą stroną układamy na na dnie tortownicy. W puste miejsca wsypujemy orzechy laskowe.
W garnku roztapiamy masło wraz z cukrem i miodem. Odstawiamy na 10 min. Mąkę mieszamy z sodą i przyprawami; jajka mieszamy z mlekiem. Do garnka z Dodajemy jajka i mieszamy, następnie stopniowo wsypujemy mąkę i mieszamy na gładkie ciasto. Ciastko ostrożnie wlewamy na śliwki. Pieczemy 45-55 min w temp. 180 stopni. Ostygnięte ciasto wyjmujemy na talerz do góry dnem.
Na podstawie przepisu z magazynu Moje Gotowanie wrzesien 2015