Frykadelki z sosem węgierskim
Składniki: pół kg mięsa mielonego, 1 jajko, namoczona i odciśnięta bułka, 1 cebula bardzo drobno posiekana, sól, pieprz ziołowy, przyprawa 19 ziół Brata Alberta od @radixbis.
SOS: 3 czerwone papryki lub 2 czerwone i 1 żółta, 1 cebula, 2/3 szkl. bulionu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, pół szkl. mleka, sól, pieprz, przyprawa: suszone pomidory z ziołami i czosnkiem.
Mięso wymieszać z cebulą, jajkiem, bułką, solą, pieprzem i przyprawą. Uformować wąskie, lekko spłaszczone kotleciki i usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
Przygotować sos: w rondelku zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną paprykę i chwilę smażyć. Wlać bulion, wsypać przyprawę , sól i pieprz i dusić do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy i chwilę gotować. Mleko zahartować z sosem i wlać do garnka; zagotować i doprawić do smaku. Usmażone frykadelki podawać z sosem i ziemniaczkami lub kluseczkami.
Frykadelki z sosem węgierskim
