Kokosowy flatbread, czyli placki a’la tortilla lub inaczej chlebki naan z mąki kokosowej
Składniki: 60 g mąki kokosowej od Radix-Bis, 10 g błonnika babki jajkowatej i babki płesznik od Radix-Bis, 2 malutkie jajka lub 2 duże, 20 g oliwy, 30 g jogurtu kokosowego lub greckiego, szklanka wrzątku, duża szczypta soli, pół łyżeczki ulubionych przypraw np. czosnku granulowanego, pieprzu ziołowego.
Mąkę wymieszać z solą, błonnikiem babki jajowatej i płesznik oraz przyprawami. Dodajemy olej, rozbełtane jajka i jogurt, mieszamy. Wlewamy wrzątek. Masa na początku będzie rzadka, ale po chwili zgęstnieje. Z masy formujemy 4 kulki, wykładamy na na papier do pieczenia. Przykrywamy drugim papierem i rozpłaszczamy, formując placek (można wałkiem, ale ręką też da radę). Placki smażymy na bardzo rozgrzanej patelni, najpierw 2 min, następnie 1 minutę.
Do jednego dodałam pół łyżeczki młodego jęczmienia od Radix-Bis i placek zyskał seledynowego koloru.
Kokosowy flatbread, czyli placki a’la tortilla lub inaczej chlebki naan z
