Białkowy chleb z cukinii
Składniki: 150 g cukinii, pół szkl. mleka ryżowego, 4 g suchych drożdży, 1 szkl. mąki z ciecierzycy od Radix-Bis, pół szkl. mąki z płaskurki od Radix-Bis, 3 jajka, 3 łyżki siemienia lnianego, 3 łyżki mielonego siemienia lnianego, garść słonecznika od Radix-Bis, po płaskiej łyżeczce soli, posiekanego rozmarynu, szczypta pieprzu, szczypta płatków chilli.
Do letniego mleka wsypać drożdże i 1 łyżkę mąki z ciecierzycy, wymieszać i odstawić n 15 min w ciepłe miejsce. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić na 10 min i dokładnie odcisnąć. Do wyrośniętego zaczynu dodać jajka i przyprawy i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać pozostałe składniki i wszystko dokładnie połączyć. Ciasto odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy przez 45 min w temp. 180 stopni.
Chlebek można upiec z tartą marchewką lub dynia. Przyprawy można wymieć na np. suszone pomidory lub podsmażoną cebulkę.
Kcal na cały chleb: 1900; białko 100 g, tłuszcze 80 g, węglowodany 140 g, błonnik 40 g.
Białkowy chleb z cukinii
