Kaszubski kuch – zdrowsza wersja
Składniki: 4 jajka, szklanka brązowego cukru, 2 łyżki miodu, 1.5 szklanki mąki orkiszowej, pół szkl. zmielonych orzechów, 1 szklanka oleju, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cynamonu, 2 szklanki tartej marchewki, 1 szklanka bakalii, polewa czekoladowa do dekoracji
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać miód, zmielone orzechy i mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. Wymieszać i wlać olej. Całość zmiksować na jednolitą masę, po czym dodać odciśniętą z nadmiaru soku marchewkę i bakalie. Delikatnie wymieszać . Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 40 min. Po ostygnięciu ciasto udekorować polewą i orzechami.
Polewa: 70 g czekolady rozpuść z 4 łyżkami śmuetanki kremówki.
Kaszubski kuch – zdrowsza wersja
