Sezon na dyni臋 rozpocz臋ty 馃槂
Dyniowa z soczewic膮 i jab艂kiem
Sk艂adniki: 1 kg mi膮偶szu dyni, 2 cebule, 6 pomidor贸w sparzonych i obranych ze sk贸ry, 2 jab艂ka, 300 g soczewicy od Radix-Bis, 4 l wody, 20 g startego imbiru, s贸l, pieprz, natka pietruszki, olej, proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO.
W garnku rozgrzej olej, wrzu膰 pokrojon膮 cebul臋, soczewic臋 i dyni臋, sma偶 ok. 5 min. Wlej wod臋. Dopraw sol膮, pieprzem, dodaj starty imbir. Gotuj ok. 15 min, dodaj kawa艂ki jab艂ka obranego ze sk贸rki i pomidory. Gotuj jeszcze 10 min. Zup臋 zmiksuj na g艂adki krem. Dopraw do smaku. Gotow膮 zup臋 posyp natk膮 pietruszki i czosnkowym proszkiem.
Smak zupy mo偶na wzbogaci膰 dodaj膮c ostry ser lub mascarpone. Sprawdzi si臋 jako sos do makaronu lub jako sos, kt贸ry da si臋 wyjada膰 tacos lub chrupkami kukurydzianymi.
Przepis z Magazynu Moje Gotowanie