Półmisek w stylu bolońskim
Składniki: 1 marchewka, 100 g wędzonego boczku, 2 ząbki czarnego czosnku od @CzarnyCzosnek, 1 cebulka, pół kg mielonej wołowiny, 250 g brokułów, 1 puszka pomidorów krojonych lub 3-4 pomidorki sparzone, obrane ze skórki i drobno pokrojone, 2 łyżki pesto pomidorowego (można użyć koncentratu pomidorowego lub kilka zblendowanych pomidorków), 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego knorr, makaron lub ciabatta do podania, olej do smażenia.
Obraną marchewkę pokrój w kostkę, boczek w paski, cebulkę w piórka. Na rozgrzanym oleju usmaż boczek z cebulką. Dodaj mięso i usmaż na sypko, mieszając. Następnie dodaj marchewkę i starte ząbki czosnku, duś 5 min. Dodaj pesto pomidorowe i duś 3 min. Wlej pomidory z puszki lub świeże pomidorki, wsyp przyprawę i duś pod przykryciem ok. 20 min. Brokuły umyj i podziel na małe różyczki, dodaj je do mięsa i duś jeszcze 15 min. Całość dopraw do smaku.
Danie podawaj z ugotowanym makaronem lub ciabattą pokrojoną w kostkę i obsmażona na chrupiąco.
Przepis z Magazynu Moje Gotowanie