Eskalopki cielęce w boczki i pomidorach
Składniki: 5 plastrów polędwicy cielęcej (każdy po ok. 80 g), 5-8 plastrów wędzonego boczku, 2 łyżki białego wytrawnego wina, 80 ml bulionu lub rosołu, 2 duże pokrojone i obrane ze skórki pomidory, przyprawa do mięsa knorr, masło.
Cielęcinę oprósz przyprawą knorr i każdy plaster owiń plasterkiem lub dwoma boczku. Na patelni rozgrzej masło i włóż eskalopki. Usmaż na rumiano z każdej strony. Wlej wino i smaż do jego odparowania. Wyjmij mięso na talerzyk. Na tą samą patelnię wlej bulion i stale mieszając łopatką, gotuj na małym ogniu, zeskrobując drobinki mięsa, które przywarły do patelni. Dodaj pomidorki i gotuj ok. 20 min, Włóż eskalopki i podgrzewaj do 5 min, by nasyciły się aromatem sosu.
Ja danie podałam z ugotowanymi obsmażonymi ziemniaczkami.
Przepis z Magazynu Moje Gotowanie