Egzotyczny dżemik z bananów, ananasa i kokosa z książki „Przetowry z pomysłem”
Składniki: 4 banany, pół świeżego ananasa, pół szkl. wiórków kokosowych od @radixbis, 200 g cukru, pół szkl. wody, sok z połowy cytryny.
Ten dżem jest popularny w stanach. Tam nazywa się go monkey butter i używa się ananasa z puszki oraz dodaje więcej cukru. Ta wersja jest masła jest zdrowsza.
Banany i ananasa obierz i po krój na kawałki. Do garna wlej wodę, sok z cytryny, włóż owoce, wsyp cukier i wiórki. Całość gotuj godzinę na małym ogniu mieszając od czasu do czasu i uważając aby dżem się nie przypalił. Ja zblendowałam dżem ale nie trzeba tego robić. Gotowy dżem przełóż do słoiczków i zapasteryzuj.
Do części dżemu dodałam pastę orzechową od Radix-Bis i smakuje równie pysznie jak w wersji bez orzechów 🙂
Egzotyczny dżemik z bananów, ananasa i kokosa z książki „Przetowry z
