Niedawno pisałam o książce ‚Przetwory z pomysłem’ @p.machalek. Książka jest już do kupienia w Empiku, a ja zachęcam Was tym przepysznym syropem morelowym. Przepis jest bardzo prosty, a syrop przepyszny 🙂
Przepis: 1 kg moreli, 200 ml wody, 40 g cukru na każde 100 ml soku.
Morele włóż do garnka i wlej wodę. Garnek przykryj i gotuj 20-30 min, aż całkowicie się rozpadną. Po tym czasie na drugi garnek lub miskę połóż sitko i przełóż na nie owoce. Odstaw owoce na noc, nich sok sam się zleje. W zależności ile soku otrzymno tyle dodaj cukru -ba każde 100 ml soku 40 g cukru.mi wyszło niecałe pół litra. Garnek z sokiem i cukrem postaw na ogień i na małym ogniu gotuj kilka minut mieszającod czasu do czasu. W tym czasie syrop zgęstnieje. Przelej do do butelek lub słoiczków, dobrze zakręć i gotowe. Ja nie pasteryzowałam, ale autorka to zaleca. A z morelowej pulpy można zrobić dżem – wyjmin pestki, dodaj za 2 lub 3 łyżki cukru, przesmaż i gotowe.