Obowiązkowe ciacho na lato – biszkopt ze śmietanką i galaretką z owocami
Składniki na biszkopt: 5 jajek, 300 g cukru, 150 g mąki ziemniaczanej,150 g mąki tortowej, łyżeczka proszku do pieczenia, sok z cytryny, 6 łyżek zimnej wody.
Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj, wlej wodę i sok z cytryny wymieszaj. Białka ubij na sztywno i delikatnie połącz z ciastem. Ciasto wlej do tortownicy (24-26 cm) i piecz przez 35 mion w temp. 180 stopni.
Po przestudzeniu ciasto przekrój na pół lub na 3 równe blaty. Każdy nasącz herbatą lub np. sokiem brzoskwiniowym jeśli użyjesz brzoskwiń z puszki.
Pół litra śmietanki 30 % ubij z 3 łyżkami cukru pudru. Blaty przełóż śmietanką. Na górę wlej tężejącą galaretkę truskawką i wsyp kawałki truskawek. Ciasto włóż do lodówki.
Rada: żeby galaretka nie spływała ciasto owijam papierem do pieczenia (przyklei się dzięki śmietanie).
Na każdą warstwę śmietany można położyć kilka kawałków truskawek, brzoskwiń z puszki (używam ich zimą), rodzynek lub innych owoców