Smażone morelowe kruche pierożki
Składniki: ciasto: 80 g masła, 250 g mąki orkiszowej Radix-Bis, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki cukru, szczypta soli, 50 ml wody; nadzienie: szklanka pokrojonych moreli, 3/4 szkl. cukru, 1 łyżka kaszki kukurydzianej Radix-Bis, łyżeczka budyniu śmietankowego (w proszku); olej do smażenia, cukier puder do posypania.
Masło utrzeć z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ostawić na 15 min pod przykryciem.
Owoce mieszamy w rondelku z cukrem i gotujemy 7-10 min od zawrzenia, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy kaszkę i budyń i energicznie mieszamy; odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto rozwałkować na cienki placek (2-3 mm) i dużą szklanką wykrawać kółka. Na środku położyć ok. łyżeczkę farszu, skleić brzegi ciasta. Pierożki smażyć na rozgrzanym oleju.
Przepis z magazynu Moje Gotowanie Lato 2018. Autorka Greenmorning.pl