Sernik czarno biały z suszonymi śliwkami
Masa czekoladowa: 1 jajko, 160 g cukru, 130 g mąki, pół łyżeczki ekstraktu waniliowego, 45 ml oleju, 150 ml gęstego jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki kakao, pół łyżeczki pdp, łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, 90 ml espresso lub mocnej kawy.
Masa serowa: pół kg twarogu, 160 g cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 3 jajka, pół łyżeczki ekstraktu waniliowego, 150 g suszonych śliwek Radix-Bis, 100 ml wódki.
Polewa-70 g czekolady, 3 łyżki śmietany, garść pistacji od @radixbis.
Śliwki pokrój w cienkie plasterki, zalej wódką i odstaw na godzinę.
Jajko utrzyj z cukrem oraz olejem. Dodaj ekstrat waniliowy, jogurt i wymieszaj. Mąkę wymieszaj z pdp, sodą i kakao – dodaj do masy jogutrowej. Dokładnie wymieszaj i na koniec wlej kawę. Wymieszaj. Masę wlej do foremki (24cm) i piecz w temp. 180 stopni przez 30 min. W tym czasie przygotuj masę twarogową. Twaróg wymieszaj z żółtkami, cukrem, ekstraktem i mąką. Na koniec dodaj śliwki (bez zalewy) oraz ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszsaj. Masę twarogową wlej na podpieczone czarne ciasto i piecz 50 min w temp. 180 stopni. Ostudzone ciasto polej czekoladową polewą (czekoladę rozpuść wymieszaj ze śmietanką). Gdy masa zacznie zastygać sernik posyp pokrojonymi pistacjami.
Sernik czarno biały z suszonymi śliwkami
