Pizza na spodzie z soczewicy
Składniki na spód: 100 g soczewicy Radix-Bis, 1 cebula, 2 łodyżki natki pietruszki, 1 jajko, sól, pieprz.
Sos pomidorowy: puszka pomidorów lub 3 świeże, 1 cebulka, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia.
Wierzch: u mnie kukurydza, groszek, pieczony łosoś, kawałek papryki, ser.
W garnku rozgrzać trochę oliwy. Wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć przez 3 min. Dodaj pokrojony czosnek, smaż minutę. Wlej pomidory, wsyp przyprawy i gotuj przez 15 min. Sos zblenduj na gładko i dopraw do smaku.
Soczewicę ugotować. Ugotowaną zblendować z resztą składników. Masę wyłożyć na natłuszczoną blaszkę (moja ma 30 cm), piec w temp. 250 stopni przez 15 min. Po tym czasie obniżyć temperaturę piekarnika do 180 stopni. Na upieczony spód nałożyć sos pomidorowy oraz rybę z warzywami. Całość posypać startym serem. Piec pizzę przez 10 min.
Pizza na spodzie z soczewicy
