Pieczone rosti z komosową salsą
Danie idealne na kolację kub dodając rybkę czy mięsko na obiad 😊
Składniki: 300 g ziemniaków, 40 g komosy ryżowej Radix-Bis, 1 pomidor, pół papryki, czerwona cebula, sól, pieprz, natka pietruszki.
Ziemniaki obierz i pokrój mandoliną lub nożem na bardzo cienkie plastry, a następnie na cienkie słupki. Posyp je solą i pieprze, a następnie uformuj cienkie placki i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Placki piecz 20 min w temp. 180 stopni z termoobiegiem i pieczeniem góra-dół.
Komosę ugotuj. Paprykę, cebulę i pomidora pokrój w malutką kosteczkę. Warzywa wymieszaj z ugotowaną komosą, dopraw solą i pieprzem, posyp natką pietruszki.
Upieczone rosti podawaj z salsą z komosy z warzywami.
Talerzyk jest od Joanna Palczewska NPT
1 porcja to koło: 350 kcal, 8 g białka, 44 g węglowodanów, 14 g tłuszczu, 5 g błonnika