Ciasto marchewkowe-bez stylizacji ale za to z degustatorami 😊
Składniki: 400 g marchewki, 4 jajka, 2 szkl. mąki, 250 g cukru pudru, 180 ml oleju, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka pdp, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli.
Marchewkę zetrzyj na małych oczkach. W misce zmiksuj jajka z cukrem, dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, cynamonem i solą, wymieszaj. Na koniec dodaj marchewkę i wymieszaj. Ciasto przełóż do foremki. Ja użyłam 23 cm, ale może być 26 cm. Ciasto piecz 1 godzinę w temp. 180stopni. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub podać z bitą śmietaną.
Ciasto marchewkowe-bez stylizacji ale za to z degustatorami 😊
