Pomidorki nadziane czarną soczewicą i natką pietruszki
Składniki na 2 porcje: 4 pomidorki malinowe, 50 g czarnej soczewicy, 1 mała cebulka, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 ząbki startego czosnku, sól, pieprz.
Soczewicę ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Z pomidorków wydrąż miąższ. Cebulę drono pokrój i podsmaż na oleju. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutkę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj ugotowaną soczewicę i natkę pietruszki, wymieszaj. Pomidory nadziewaj przygotowaną soczewicą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz 30 min.
wartość odżywcza 1 porcji to ok.: 210 kcal, 8,5 g białka, 30 g węglowodanów, 10 g tłuszczy, 6 g błonnika.
Pomidorki nadziane czarną soczewicą i natką pietruszki
