Zupa z bakłażanów
Składniki: 1 kg bakłażanów + 1 bardzo malutki, 1 cebula pokrojona na ćwiartki, 4 ząbki czosnku, 6 małych pomidorów, 0,5 l bulionu, 0,5 l wody, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, 100 g ciecierzycy od Radix-Bis.
Bakłażany (poza tym małym) nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 20 min. dokładamy cebule, ząbki czosnku i pokrojone na cząstki pomidory; pieczemy 10 min. Bakłażany przecinamy na pół i łyżką wyjmujemy miąższ. Do garnka wlewamy bulion i wodę, miąższ z bakłażana i pozostałe warzywa, koncentrat pomidorowy. Gotujemy ok 10 min. Po tym czasie zupę miksujemy na głaski krem, doprawiamy do smaku. Małego bakłażana kroimy w słupki i podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Ciecierzycę gotujemy. Gotową zupę podajemy z ciecierzycą i podsmażonymi słupkami bakłażanów. Zamiast ciecierzycy można użyć makaronu lub ryżu.
Zupa z bakłażanów
