Pieczone jabłka z komosą
Ciepła miska owsianki z pieczonym jabłkiem to klasyka jesiennym i zimowych śniadań. U mnie dziś płatki zastąpiłam komosą, czyli złotem Inków” (bogatym w aminokwasy, mający stosunkowo niski indeks glikemiczny) wraz z poprawiającymi perystaltykę śliwkami i dla regulacji pracy układu trawiennego – jagodami goji.
Składniki: 1 jabłko, 1/4 łyżeczki oleju kokosowego, cynamon; 30 g komosy ryżowej od Radix-Bis, 180 ml wody, 80 ml mleka roślinnego, kilka śliwek, łyżeczka jagód goji od Radix-Bis, łyżeczka melasy, miodu lub innego ulubionego słodziwa.
Jabłka smarujemy rozpuszczonym olejem kokosowym. Pieczemy niecałe 20 min w temp. 190 stopni. Komosę gotujemy przez 15 min wraz z pokrojonymi śliwkami i jagodami goji. Po tym czasie wlewamy mleko i gotujemy jeszcze do 10 min. Uważamy, żeby nie przypalić owsianki. Gotową komosę podajemy z upieczonymi jabłkami, posypujemy cynamonem i polewamy miodem.
Pieczone jabłka z komosą
