Dyniowy parfait – najlepszy deser na jesień
Składniki: 1 łyżka pasty orzechowej od @radixbis, 1/3 szklanki puree z dyni, duża szczypta cynamonu, szczypta imbiru, szczypta gałki muszkatołowej, łyżka palatynozy od lub łyżka miodu, pół gruszki, szczypta soli, ½ szklanki jogurtu naturlanego, 1 łyżka musli crunchy.
Puree z dyni zblenduj z cynamonem, imbirem, gałką, dodaj palatynozę lub miód, pastę orzechową i gruszkę. Dodaj szczyptę soli dla podbicia smaku.
W wysokiej szklance układamy efektowne warstwy: na spód szklanki wyłóż połowę powstałego musu dyniowego, kolejna warstwa to jogurt, potem musli, reszta musu, a na wierzch pozostałość jogurtu. Obsyp wierzch cynamonem lub crunchy.
Przepis na puree z dyni: dynia Hokkaido, szczypta soli.
Piekarnik nagrzewamy do 200 C, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Dynię myjemy i przekrawamy na pół. Wyjmujemy łyżką pestki i odcinamy ogonek. Gotowe warzywa układamy na blasze skórką do góry i pieczemy ok 40 minut.
Gotową dynię studzimy i blendujemy.