Dyniowe risotto z pieczoną gęsią i chipsami z pietruszki
Gęsina na polskim stole jest traktowana przeważnie jako potrawa wyjątkowa na specjalne okazje, na przykład różnorodne święta (nie tylko rodzinne). Można powiedzieć, że wydaje się rarytasem przy często przyrządzanym mięsie z kurczaka czy indyka, podobnie jak jagnięcina. Potrawy z gęsi charakteryzują się delikatnością; perfekcyjnie wychodzi jako pieczone, duszone, gotowane czy smażone. Zapraszam gęsiego do stołu 🙂
Składniki: 300 g ryżu, pół dyni piżmowej, kieliszek różowego wina, 1 cebula, ok. 400 ml bulionu, łyżeczka masła, 1/3 szklanki parmezanu, gęś
Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę i dynię. Patelnię przykryć, ogień zmniejszyć do minimum i dusić ok. 10 min. Po tym czasie dodać ryż, wymieszać, wlać kieliszek wina. Wlewać po około pół szklanki gorącego bulionu i gotować bez przykrycia od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut. Dodać kolejną porcję bulionu gdy poprzednia będzie wchłonięta przez ryż. Na koniec ryż ma być ugotowany al dente. Odstawić z ognia, 2/3 ilości tartego parmezanu, masło, wymieszać. Wyłożyć na talerze, posypać resztą sera oraz położyć kawałek upieczonej gęsi.
Pieczona gęś: gęś natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Do środka włożyć kwaskowate jabłka. mięso przełożyć do brytfanny, wlać troszeczkę wody. gęś obsmażyć ze wszystkich stron. Brytfannę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec do czasu jak mięso będzie miękkie.
Chipsy z pietruszki
Składniki: 2 duże pietruszki,po łyżeczce soli, suszonego czosnku, papryki słodkiej i kurkumy, 2 – 3 łyżki oleju.
Piekarnik rozgrzej do 230 stopni (grzanie górne). Pietruszkę obierz, pokrój w plastry (niezbyt cienkie). Dobrze natrzyj przyprawami. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop dobrze olejem i wstaw do piekarnika. Po 4-5 minutach przełóż szczypcami lub widelcem na drugą stronę i wstaw na dodatkowe 4 minuty. Wyjmij i podawaj od razu.