Paszteciki z mięsem i pieczarkami
Ciasto: 300 g mąki, 1/4 szkl. mleka, 1 jajko, 1 żółtko, 50 g margaryny, 30 g drożdży, sól.
Farsz: 500g ugotowanego mięsa, 150 g pieczarek, cebula, sól, pieprz.
Drożdże rozprowadzić z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 min. W misce wymieszać mąkę, jajko, żółtko, rozpuszczony i ostudzony tłuszcz oraz rozczyn drożdżowy. Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Drobno pokrojone pieczarkami usmaż z cebulką. Mięso zmiel maszynką do mięsa. Mięso wymieszaj z pieczarkami, dopraw do smaku.
Ciasto rozwałkuj. Rozłóż wzdłuż nadzienie, zwiń w rulon, odkrój nożem. Czynność powtarzaj do końca składników. Każdy rulon potnij ukośnie. Ułóż szwem do dołu na blasze wyłożonej papierem. Piecz w temp. 190 stopni przez ok. 20 min. , na złoty kolor. Podawaj na ciepło lub zimno, jako przystawkę bądź jako dodatek do zup.
Paszteciki z mięsem i pieczarkami
