Łosoś teriyaki z ryżem i fasolką szparagową
Składniki: 300 g łososia, 150 g fasolki szparagowej, 100 g ryżu czarnego jaśminowego lub brązowego (1 torebka)
Marynata i sos teryiaki: 4 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczki brązowego cukru od Radix-Bis, 1 łyżeczka soku z limonki, 2 łyżeczki startego imbiru, 1 drobno starty ząbek czosnku, 1 łyżka oleju sezamowego, 2 łyżeczki sezamu od Radix-Bis.
Z łososia zdejmij skórę i sprawdź czy nie ma ości. Opłucz, osusz i zamarynuj na 1 godzinę w mieszance sosu sojowego, syropu klonowego, soku z limonki, imbiru i czosnku. W międzyczasie ugotuj ryż oraz fasolkę. Piekarnik nagrzej do 230 stopni C z termoobiegiem. Razem z piekarnikiem nagrzewać blaszkę ustawioną na wyższej półce piekarnika. Na gorącej blaszce położyć łososia (marynatę zlać do rondelka) i piec przez 8 – 10 minut. Na 3 minuty przed końcem wierzch posypać sezamem. Marynatę ugotuj; gdy zgęstnieje dodaj olej sezamowy. Wyjmij łososia z blaszki i odłóż na talerz. Na talerz wyłóż ugotowany ryż wymieszany z fasolką, połóż łososia i polej je sosem teryiaki.
Łosoś teriyaki z ryżem i fasolką szparagową
![Łosoś teriyaki z ryżem i fasolką szparagową](https://kwelka-gotuje.pl/wp-content/uploads/2018/07/38012342_483064398804907_2570634352966762496_o.jpg)