Chlebki grochowe z ziarnami
Składniki: 170 g mąki owsianej od Radix-Bis, 90 g mąki ziemniaczanej, 120 g mąki pszennej lub 380 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej; 50 g mąki grochowej od Radix-Bis, 5 łyżek mielonego siemienia lnianego od Radix-Bis, 2 łyżeczki pdp, łyżeczka cukru trzcinowego, 4 łyżeczki oliwy, 2 łyżeczki soli, 350 ml zimnej wody; 130 g ziaren: słonecznika, czarnuszki, dyni, soli morskiej, siemienia lnianego – co kto lubi.
Wszystkie składniki (oprócz ziaren do posypania) wsypujemy do miski, wlewamy wodę. Mieszamy i krótko wyrabiamy ciasto. Ciasto kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru i rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Ostrym nożem nacinamy prostokąty, posypujemy ziarnami lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy 20-25 min w temp. 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika dzielimy na kromki wzdłuż nacięć.
Chlebki grochowe z ziarnami
