Wszystkiego najlepszego dla wszystkich Mam z okazji 💕Dnia Matki 💕
Owsiano-ryżowe ciasto jogurtowe z rabarbarem
Składniki na ciasto: 2 jajka, 1 szkl. mąki bezglutenowej owsianej od Radix-Bis, 1 szkl. mąki ryżowej od Radix-Bis, 3/4 szkl. palantynozy od Radix-Bis, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 szkl. rozpuszczonego oleju kokosowego, 250g jogurtu naturalnego.
Składniki owocowe: 500g rabarbaru, 3 łyżki palantynozy.
Składniki kruszonka: 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki miodu, 3 łyżki mąki ryżowej od Radix-Bis, 3 łyżki mąki kokosowej lub wiórków kokosowych od Radix-Bis, 2 łyżki płatków migdałowych od Radix-Bis.
Rabarbar i kroimy na małe kawałki . Wrzucamy do garnka, dodajemy palantynozę i gotujemy ok.5 min aż do puszczenia soku. Odcedzamy i studzimy.
Składniki na ciasto mieszamy razem i wykładamy na kwadratową blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy odcedzony rabarbar.
Przygotowujemy kruszonkę. Do tej samej misce, w której było ciasto dodajemy składniki kruszonki i ręką mieszamy, aż wyjdą grudki. Jeśli kruszonka byłaby zbyt mokra, dodajemy więcej mąki lub wiórków kokosowych, aż do powstania grudek. Sypiemy na rabarbar i wkładamy ciasto do piekarnika. Pieczemy ok.40 min w temp.180*C.