Pasztet z modrej kapusty
Składniki: ok 700 g modrej kapusty, 150 g kaszy jaglanej od Radix-Bis, 50 g pestek dyni od Radix-Bis, 2 czubate łyżki mielonego siemienia lnianego, starta na drobnych oczkach marchewka, drobno poszatkowana cebula, pół szklanki płatków owsianych, 1/2 szklanki ciepłej wody, 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki tymianku, pestki słonecznika do posypania.
Kapustę dokładnie myjemy, wycinamy z niej głąb a następnie bardzo drobno siekamy. Odrobinę solimy i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru wody. Siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy do spęcznienia. Kaszę gotujemy. Cebule szklimy wraz z marchewką. W dużej misce łączymy kapustę z pozostałymi składnikami, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Jeśli pasztet będzie zbyt suchy można dolać pół szklanki bulionu. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy nasionami słonecznika i dogniatamy je, żeby dobrze przylepiły się do pasztetu. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez ok. godzinę. Jeśli pasztet będzie za bardzo spiekał się od góry możemy go przykryć lub włączyć pieczenie od spodu. Po upieczeniu zostawiamy pasztet w formie do całkowitego wystygnięcia i ściągnięcia – najlepiej na całą noc.
Pasztet z modrej kapusty
