Ciasteczka orzechowo-kokosowe
Radix-Bis
Składniki: pół szklanki wiórków kokosowych, pół szklanki mąki orzechowej, 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej, 1 łyżeczka cynamonu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego, 0,5 płaskiej łyżeczki soli, 0,5 szklanki mleka roślinnego u mnie ryżowe, 2 łyżki miodu, łyżka palantynozy lub ksylitolu, 2 łyżki oleju kokosowego, 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego.
Suche składniki, czyli mąki, wiórki kokosowe, palantynowę, cynamon, sól i proszek do pieczenia mieszam w jednej misce. Mokre – miód, mleko, olej i ekstrakt, w drugiej misce. Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam łyżką.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładam łyżeczką porcje ciasta, spłaszczam lekko formułując kształt ciasteczek i wstawiam do nagrzanego do 180st. C piekarnika. Piekę ok 12 minut, aż zaczną się rumienić. Studzić na kratce.
Źródło: na podstawie przepisu z blogu Nicpoń w kuchni.