Chleb szpinakowo-cukiniowy
Składniki: 1 1/2 szklanki maki pełnoziarnistej od Radix-Bis, 3/4 szklanki maki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki sody do pieczenia, dwie duże garści szpinaku, 2 pęczki natki pietruszki, 5 łyżek drobnego posiekanego szczypiorku, mala cukinia, ząbek lub 2 czosnku, 5 calych jajek, 1 1/2 łyżeczki octu jablkowego
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C i przygotowujemy blaszke chlebowa (wysmarowac maslem lub olejem i wyscielac papierem do pieczenia)
W blenderze rozdrabniamy szpinak, pietruszkę, cukinie i czosnek. W dużej misce łączymy mąki, sól i sodę. W drugiej misce rozbijamy widelcem jajka, dodajemy ocet i zielenine. Dokladnie mieszamy. Łączymy składniki z mąką. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy 45 min.
Chleb szpinakowo-cukiniowy
