U mnie w kuchni ostatnio robi karierę cieciorka. Z języka japońskiego oznacza „pyszność” lub „poczucie pełni”. I takie pełne pyszności są bezglutenowe gofry z ciecierzycy
Składniki: 2 jajka, 150 g mąki z ciecierzycy od Radix-Bis, 70 g maki gryczanej od Radix-Bis, 2 łyżki oleju kokosowego, 130 ml mleka roślinnego, 80 ml wody, pół łyżeczki pdp, pół łyżeczki sody oczyszczonej, sól, łyżeczka cukru.
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z olejem kokosowym, szczyptą soli i cukrem. Wlej mleko i wodę, wymieszaj. Mąki wymieszaj z pdp i sodą. Masę żółtkową wlej do suchych składników, dokładnie wymieszaj. Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Rozgrzewamy gofrownicę, lekko natłuszczamy, wlewamy porcję ciasta i smażymy na rumiano.
Gofry można podawać na wytrawnie – z jajkiem, warzywami lub na słodko z dżemem.
U mnie w kuchni ostatnio robi karierę cieciorka. Z języka japońskiego
