Żurek na zakwasie gryczanym z gryczanymi kluseczkami
Zakwas: 400 g mąki gryczanej od Radix-Bis, 45 ml zalewy z kiszonych ogórków, łyżeczka cukru.
Żurek: cebula, marchewka, kawałek selera, 2 listki laurowe, 3 kuleczki ziela angielskiego, 250 ml zakwasu, majeranek, sól, pieprz, ząbek czosnku.
Wykonanie zakwasu: 100 g mąki gryczanej wsypujemy do wyparzonego słoika, dodajemy 100 ml wody, cukier i wodę z ogórków kiszonych. Mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i stawiamy na dobę w ciepłe miejsce. Zakwas dokarmiamy taką samą ilością wody i mąki (bez cukru i zalewy) przez kolejne 3 dni, raz dziennie mniej więcej o tej samej porze. Po tym czasie zakwas powinien być wyrośnięty i pełen pęcherzyków (może mieć nieprzyjemny zapach, ale to nie oznacza że może być zepsuty) Jeśli zakwas niezbyt wyrośnie to trzeba dokarmić go przez 1 lub 2 dni.
Żurek: cebulę, marchewkę i seler obieramy, kroimy i podsmażamy na oleju kokosowym. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, dodajemy warzywa i przyprawy; gotujemy ok. 40 min. Zakwas przelewamy przez sito, dodajemy do zupy. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Dodajemy roztarty w dłoniach majeranek, starty ząbek czosnku i chrzan do smaku. Żurek podajemy z gryczanymi kluseczkami.
Gryczane Kluski: 70 g ugotowanej kaszy gryczanej od Radix-Bis mieszamy z jajkiem, 120 g mąki owsianej od Radix-Bis i ok 125 ml wody. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dwoma łyżeczkami formujemy z masy kluski i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 20 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową i dodajemy do żurku.
Żurek na zakwasie gryczanym z gryczanymi kluseczkami
