Zielona tarta z ziarnami i kiełkami
Ciasto: 200 g mąki żytniej od Radix-Bis, 100 g masła, jajko, szczypta soli.
Wypełnienie: 200 g szpinaku, 150 g fety, 4 jajka, 2 ząbki czosnku, pół szklanki ziaren od Radix-Bis: słonecznika, dyni, sezamu, 350 g ricotty, sól, pieprz, szklanka kiełków np. rzodkiewki, garść rukoli.
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wyklejamy formę na tartę (22cm).
Szpinak drono kroimy. Do miski wkładamy szpinak, ricottę, jajka, przyprawy, czosnek i miksujemy (na gruboziarniste puree. Wsypujemy ziarna i pokruszoną fetę, mieszamy. Masę przelewamy na ciasto i pieczemy 20-30 min w temp. 180 stopni. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Podajemy z kiełkami i rukolą.
Zielona tarta z ziarnami i kiełkami
