Pasztet warstwowy
Masa mięsna czerwona: pół kg mielonego mięsa, 1 cebula, 1 łyżeczka mielonej papryki, 1 marchewka, 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Masa szpinakowa zielona: 200 g szpinaku, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.
Masa fasolowa pomarańczowa: 100 g fasoli jaś od Radix-Bis lub puszka fasolki, 2 marchewki, 1 cebula, 1 jajko, 2 łyżki kaszy mannej, sól, pieprz.
Mięso podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojoną cebulę i startą na dużych oczkach marchewkę i chwilę smażymy. Doprawiamy papryka, solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat i miksujemy. Masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Szpinak siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy czosnek. Wykładamy na masę mięsną.
Fasolę gotujemy (wcześniej namoczoną), marchewkę gotujemy, cebulę podsmażamy, Fasolę, cebule i marchewkę miksujemy, dodajemy jajko, kaszę i doprawiamy do smaku. Wykładamy na masę szpinakową. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni; odstawiamy do wystudzenia. Ja dodatkowo posypałam pasztet słonecznikiem od Radix-Bis.
Pasztet warstwowy
