Wiosenny „torcik” rzodkiewkowy
Składniki (na 8 porcji): 150g chleba razowego, 100g masła, 500g twarogu, 150g jogurtu greckiego, 2 pęczki rzodkiewek, pęczek szczypiorku, 1 i 1/2 żelatyny.
Pieczywo wrzucamy do kielicha blendera, miksujemy pulsacyjnie, ucieramy dokładnie z masłem i szczyptą soli. Masą wylepiamy dno i boki totrownicy na taretę o śr. 23 cm. wstawiamy do lodówki. Twaróg ucieramy z jogurtem, solą i pieprzem. Do masy dodajemy połowę startych na grubych oczkach lub drobno pokrojonych rzodkiewek, 2/3 drobno posiekanego szczypiorku. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości wody, po czym dokładnie mieszamy z masą serową. Nakładamy na schłodzony spód z pieczywa i wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem torcik dekorujemy pozostałą rzodkiewką i szczypiorkiem.
Wiosenny „torcik” rzodkiewkowy
