Zdrowe, wegański i bezglutenowe cukiniowe klopsiki w sosie curry
Składniki: 2 cukinie, 1 szalotka, garść natki pietruszki, pół szklanki maki z ciecierzycy od Radix-Bis, sól, pieprz; szalotka, pomidor, 4 łyżki śmietanki kokosowej z mleka kokosowego od Radix-Bis, sól, pieprz, curry, kurkuma, kumin, papryczka chilli.
Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej, posypać solą i pieprzem, odstawić na 30 min. Po tym czasie odcisnąć nadmiar wody (zachowaj ją – będzie potrzebna do sosu). Do miski włóż cukinię, mąkę z ciecierzycy, drobno posiekaną natkę i szalotkę, dopraw do smaku. Uformuj ok. 18 klopsików, smaż na rozgrzanym oleju po ok. 2 min z każdej strony.
Na patelni zeszklij cebulę. Dodaj obranego i pokrojonego pomidora, wsyp przyprawy, smaż ok 10 mi, dodaj szklankę wody z cukinii (jeśli nie udało odcisnąć się pełnej szklanki uzupełnij wodą) Gotuj, redukując sos, przez ok 10 min. Dodaj śmietankę kokosową wymieszaj i dopraw do smaku. Do sosu dodaj pulpeciki. Podawaj z ryżem, soczewicą lub chlebkami indyjskimi.
Zdrowe, wegański i bezglutenowe cukiniowe klopsiki w sosie curry
