Pasztet cukiniowy
Składniki: 1 kg cukinii, 4 cebule, 4 jajka, 3 bułki, 1 czerwona papryka, 8 suszonych pomidorów od Radix-Bis, sól, pieprz, 3 ząbki czosnku, wola/ mleko do namoczenia bułek.
Cukinie obieramy i trzema na tarce o dużych oczkach, Posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy na 30 min. pokrojoną cebulę szklimy na maśle. Bułki zalewamy wodą lub mlekiem, odsączamy i miksujemy. Paprykę i pomidory kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę, żółtka oddzielamy od białek. Cukinię, cebulę, bułki, paprykę, pomidory, czosnek i żółtka mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Dwie keksówki (30×12 cm) wykładamy pergaminem, wlewamy masę i pieczemy 90 min w temp. 170 stopni.
Pasztet cukiniowy
