Ciasto czekoladowe z Guinness’em
Składniki: 125 g miękkiego masła, 250 g cukru, 175 g mąki, 50 g zmielonych ziaren kakaowca Radix-Bis, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 3 jajka, 200 ml Guinnes’a
W misce utrzyj masło z cukrem. Osobno połącz przesianą mąkę, kakao, proszek i sodę. Ucierając, do masła stopniowo dodawaj po jednym jajku, po łyżce suchych składników oraz piwo. Miksuj, aż uzyskasz gładką, lśniącą masę. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do foremki, wyrównaj wierzch i piecz w 160°C około 45 – 55 minut – do suchego patyczka ( u mnie dłużej, ze względu na kształt formy ). Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, odczekaj 10 – 15 minut i wyjmij je na kratkę, aby wystygło. Ciasto ozdób bitą śmietaną.
Przy pomocy miksera ubij 200 ml zimnej śmietany kremówki z 2 – 3 łyżkami cukru. Gęstą bitą śmietanę wyłóż na wierzch ciasta.
Przepis z blogu: Lazy in the Kitchen