Zielono mi, czyli chłodnik z zielonych warzyw z jaglanymi kluseczkami
Składniki: 3/4 szklanki kefiru,
2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy, pół cukinii, 2 garście szpinaku, pęczek posiekanego koperku, 2-3 łyżki świeżych listków bazylii, ząbek czosnku, 1 łyżka oleju kokosowego, sól i pieprz do smaku
Przygotuj chłodnik: Umyty szpinak zalej wrzątkiem, wyjmij po kilku sekundach gdy liście zwiędną. Rozgrzej patelnię z łyżką oliwy. Cukinię pokrój na cienkie plasterki i ułóż na patelni, smaż z każdej strony po pół minuty. Odczekaj aż cukinia i szpinak ostygną. Wszystkie składniki umieść w blenderze i dokładnie zmiksuj. Chłodnik warto wstawić do lodówki na 2 godziny ale świeżo zrobiony będzie równie pyszny. Podawaj z kuleczkami jaglanymi.
kuleczki jaglane: 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej od Radix-Bis, 1 średni ogórek gruntowy drobno posiekany, pęczek posiekanego koperku, sól do smaku
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, posól do smaku. Nabieraj porcję kaszy łyżeczką od herbaty i formuj kuleczki dowolnej wielkości, wstaw do lodówki i wyjmij przed podaniem.