Dietetyczny wegański gulasz z brązowych pieczarek z czarną soczewicą
Składniki: 1/2 szklanki czarnej soczewicy Radix-Bis, 2 łyżki oleju kokosowego Radix-Bis, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 400 g brązowych pieczarek, 200 g świeżego szpinaku, 700 ml wody, 1/2 łyżeczki płatków chili, szczypta gałki muszkatołowej, świeży koperek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Soczewicę wypłukać na sicie, zalać szklanką gorącej wody i gotować na średnim ogniu pod przykryciem 30–40 minut, aż zmięknie i wchłonie cały płyn.
Na rozgrzaną patelnię roztopić olej kokosowy i obsmażyć na nim pokrojone w talarki pieczarki – tak aby nabrały złotego koloru. Do pieczarek dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze minutę. Szpinak umyć i dodać do grzybów wraz z sosem sojowym. Całość doprawić płatkami chili i gałką muszkatołową. Wszystkie warzywa zalać wodą i zagotować. Gulasz wymieszać z ugotowaną soczewicą, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz świeżym koperkiem.
Dietetyczny wegański gulasz z brązowych pieczarek z czarną soczewicą
