Dietetyczny Barszczyk
Składniki: 1 kg buraków, 1 marchewka, 1 pietruszka, pół selera, małe jabłko, 4-5 ząbków czosnku, cebula, 2 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 6 ziarenek pieprzu, 4 kulki ziela angielskiego, sok z cytryny, 5-6 suszonych grzybów, sól, pieprz, cukier.
Grzyby umyć, zalać na kilka godzin szklanką wody. Gotować ok. godziny w tej samej wodzie. Buraki umyć i pokroić w cienkie plastry. Jabłko pokroić w ósemki, marchewkę, seler, cebulę i pietruszkę pokroić w większą kostkę.Do garnka wlać 2 l. wody, wrzucić warzywa, przyprawy, gotować 30 min, Dodać sok z cytryny. Przed podaniem zlać wywar z jarzyn, podgrzać ze szklanką wywaru z grzybów. Doprawić do smaku.
Dietetyczny Barszczyk
