Biryani z komosy ryżowej
Składniki: łyżka masła, pół łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu, 2 małe liście laurowe, 1 mała drobno pokrojona cebula, 1 ząbek czosnku starty na tarce o drobnych oczkach, 50 g tofu naturalnego, pół łyżeczki drobno startego imbiru, 60 g białej komosy ryżowej od Radix-Bis, 150 ml wody, pół szkl. groszku, szczypta kurkumy, soli i opcjonalnie szafranu.
Na tłuszczu podsmażamy wszystkie przyprawy uważając żeby ich nie przypalić. dodać drobno pokrojone tofu, cebulę, czosnek i imbir. smażyć do czasu jak cebula się zeszkli. Wsypać komosę ryżową i groszek, smażyć 2 min, wlać wodę. Wsypać kurkumę, sól i szafran. Gotować na małym ogniu, aż ziarenka komosy wchłoną cały płyn i będą miękkie. Podawać z natką pietruszki i sałatą z ogórkiem.
Biryani z komosy ryżowej
