Dietetyczna zupa kokosowa z brokułem, migdałami i nasionami chia
Składniki: 400 g brokułu, mała puszka groszku, 0,5 l bulionu, 0,5 wody kokosowej, łyżeczka oleju kokosowego, 1 malutka pokrojona cebula, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, 4 g prażonych migdałów, 20 g nasion chia od Radix-Bis, sól i pieprz do przyprawienia
Na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek (możemy posolić i dodać odrobinę pieprzu), smażymy przez 5 min na złoty kolor. Łodygi brokułu oddzielamy od koszyczków i umieszczamy je w garnku, wlewając również bulion i wodę kokosową. Doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 7 min, po czym dokładamy resztę brokułu, migdały prażone, groszek, nasiona chia. Gotujemy jeszcze przez 5 min.
Zupę zdejmujemy z ognia i blendujemy ją by uzyskać kremową konsystencję. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy jeszcze nasionami chia.
Dietetyczna zupa kokosowa z brokułem, migdałami i nasionami chia
