Gulasz z czarnej soczewicy i buraków z dodatkiem kawy i czekolaady
Składniki: 180 g czarnej soczewicy od Radix-Bis (namoczonej przez godzinę w gorącej wodzie), sól i czarny pieprz, 2 cebule, 250 g pieczarek, 3 łyżki oleju roślinnego, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 4 buraki, 1/2 korzenia pietruszki
2 łyżki sosu sojowego, 8 łyżek przecieru pomidorowego, 3 kostki (30 g) gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka espresso instant (lub innej dobrej mocnej kawy instant)
Soczewicę zalewamy 3 szklankami wody, gotujemy al dente jakieś 30-40 minut. Na koniec solimy i odcedzamy. W czasie gdy soczewica się gotuje, kroimy cebule na ósemki, a pieczarki na ćwiartki. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy cebule i pieczarki razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Smażymy 10minut na niedużym ogniu. Buraki i korzeń pietruszki obieramy, kroimy w grube półplasterki. Do podsmażonych pieczarek i cebuli wlewamy sos sojowy, zwiększamy ogień i odparowujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy buraki i pietruszkę, smażymy razem 2-3 minuty. Wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy, gotujemy 20-25 minut – aż buraki i pietruszka będą miękkie. Na koniec dodajemy soczewicę, czekoladę i kawę, mieszamy. Dusimy 10-15 minut na małym ogniu (jeśli trzeba, dolewamy jeszcze nieco wody). Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Gulasz można podać np. z ziemniakami z wody lub purée.
Na podstawie przepisu z Jadłonomia
Gulasz z czarnej soczewicy i buraków z dodatkiem kawy i czekolaady
