Ciastowy chleb do odrywania
Składniki: 400 g mąki, 3 łyżeczki suszonych drożdży, 200 ml letniego mleka, 4 łyżki cukru, 3 łyżki topionego masła, białko (wierzch),
nadzienie: 200 g twarogu, 100 g malin lub jagód, 4 łyżki cukru.
Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, topione masło i cukier. Stopniowo wlewamy letnie mleko lub wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Wyrobione, elastyczne ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę. W tym czasie do miseczki przekładamy twaróg, dodajemy maliny oraz cukier i zgniatamy składniki widelcem, tak by twarożek zabarwił się na różowo. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką blat. Wałkujemy na szeroki placek o grubości 0,5 cm. Dzielimy go na 12 części. Każdą część ciasta smarujemy twarożkiem i zginamy na pół. Formę keksówkę (10x22cm) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy zgięte na pół kwadraciki ciasta obok siebie, wypełniając całą keksówkę (patrz zdjęcie). Foremkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wierzch chlebka smarujemy białkiem i wkładamy do pieca. Pieczemy przez 30 minut. Upieczony chlebek wyciągamy z formy, posypujemy cukrem pudrem i studzimy na kuchennej kratce.
Źródło: smakowitychleb.pl
Ciastowy chleb do odrywania
