Fasolowa zupa z cukinią
Składniki: 200 g fasolki szparagowej, mała cukinia, pół szklanki białej fasoli od Radix-Bis, masło, gęsta śmietana, suszony tymianek, sól, pieprz, papryka wędzona, biała część z 1 pora.
Fasolę namaczamy przez noc a następnie gotujemy. Fasolkę szparagową oczyszczamy, myjemy i kroimy na kawałki; gotujemy 12 min w osolonym wrzątku. Umytą cukinię obieramy i kroimytniemy wzdłuż na 4 części a następnie w plasterki. Pory przecinamy wzdłuż na połowy, dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pory i cukinie, szklimy. dodajemy fasole i zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy ok. 15 min. śmietankę hartujemy z zupą i wlewamy do zupy; doprawiamy do smaku. Zupę podajemy z bagietkami.
Fasolowa zupa z cukinią
