Rosół z klopsikami
Składniki: 200g udka kurczaka, 200g Udziec z indyka, 50g kasza jęczmienna perłowa, 80g Marchew, 40g Seler, 30g Por, 40g Cebula, 3 ząbki Czosnek duży, 3 gałązki Lubczyk świeży, 3 gałązki Natka pietruszki, 1 łyżeczka Sól biała, szczypta, wg uznania Pieprz czarny, grubomielony, 1 łyżeczka Ziele angielskie, 5 listków Liść laurowy
Nastaw wodę na wywar (2 l.) dodaj włoszczyznę, świeży lubczyk, nać pietruszki lub selera, ziele angielskie, liść laurowy, cebulę i czosnek, porcję mięsną na rosół – my dodaliśmy skrzydło gęsi, ale zamiast niej może być jakaś część z kury. Gdy rosół zacznie wrzeć, zmniejsz płomień do minimum, gotuj co najmniej godzinę.
Ugotuj kaszę jęczmienną perłową. Nie przelewaj jej zimną wodą, pozwól jej by stygła powoli i zrobiła się kleista. Zmiel udziec z indyka, dodaj do mięsa czosnek, posiekaną drobno marchewkę, ugotowaną kaszę, drobno posiekaną cebulę lub szczypiorek, sól, pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Odlej trochę rosołu do oddzielnego rondelka, doprowadź go do wrzenia. Wrzucaj uformowane mięsne kulki do wrzącego rosołu, gotuj 5 min, odcedź. Rosół z gotowania pulpecików możesz z powrotem zlać przez drobne sito do głównego garnka. Porcjuj kuleczki w ulubionych miskach, zalej gorącym rosołem, możesz też dodać makaron.
Zupa zainspirowana przepisem z blogu Nasza Kasza
Rosół z klopsikami
