Imbirowec z przepisu Ewy Wachowicz
Składniki: 2 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, 1/4 łyżeczki soli, pół szkl. zmielonych orzechów włoskich, 230 g margaryny, 1 szkl. cukru brązowego, pół szkl. syropu klonowego, 1 laska wanilii, 4 jajka, 1/3 szkl. mleka.
W misce przesiać mąkę, proszek, cynamon, imbir i sól. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Miękką margarynę zmiksować z cukrem, jajkami, syropem klonowym i miąższem z laski wanilii. Porcjami dodawać suche składniki. Na samym końcu wlać mleko. Ciasto przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 45 min. w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto przyozdobić lukrem cytrynowym (cukier puder wymieszany z sokiem z cytryny) i imbirem kandyzowanym od Radix-Bis.
Imbirowec z przepisu Ewy Wachowicz
